Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

FREE Printable 3rd Grade Math Minutes Worksheets pdf - Free Printable

FREE Printable 3rd Grade Math Minutes Worksheets pdf

Educational worksheet: FREE Printable 3rd Grade Math Minutes Worksheets pdf. Download and print for classroom or home learning activities.

JPG 450×582 27.4 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #211765
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: FREE Printable 3rd Grade Math Minutes Worksheets pdf
Here are the solutions for the multiplication problems on the worksheet. I have calculated each one step-by-step to ensure accuracy.

1) $412 \times 8$
* $2 \times 8 = 16$ (write 6, carry 1)
* $1 \times 8 = 8$, plus the carried 1 is 9.
* $4 \times 8 = 32$
* Answer: 3,296

2) $480 \times 6$
* $0 \times 6 = 0$
* $8 \times 6 = 48$ (write 8, carry 4)
* $4 \times 6 = 24$, plus the carried 4 is 28.
* Answer: 2,880

3) $893 \times 1$
* Any number multiplied by 1 stays the same.
* Answer: 893

4) $202 \times 5$
* $2 \times 5 = 10$ (write 0, carry 1)
* $0 \times 5 = 0$, plus the carried 1 is 1.
* $2 \times 5 = 10$
* Answer: 1,010

5) $283 \times 6$
* $3 \times 6 = 18$ (write 8, carry 1)
* $8 \times 6 = 48$, plus the carried 1 is 49 (write 9, carry 4)
* $2 \times 6 = 12$, plus the carried 4 is 16.
* Answer: 1,698

6) $216 \times 6$
* $6 \times 6 = 36$ (write 6, carry 3)
* $1 \times 6 = 6$, plus the carried 3 is 9.
* $2 \times 6 = 12$
* Answer: 1,296

7) $167 \times 2$
* $7 \times 2 = 14$ (write 4, carry 1)
* $6 \times 2 = 12$, plus the carried 1 is 13 (write 3, carry 1)
* $1 \times 2 = 2$, plus the carried 1 is 3.
* Answer: 334

8) $208 \times 6$
* $8 \times 6 = 48$ (write 8, carry 4)
* $0 \times 6 = 0$, plus the carried 4 is 4.
* $2 \times 6 = 12$
* Answer: 1,248

9) $305 \times 6$
* $5 \times 6 = 30$ (write 0, carry 3)
* $0 \times 6 = 0$, plus the carried 3 is 3.
* $3 \times 6 = 18$
* Answer: 1,830

10) $838 \times 3$
* $8 \times 3 = 24$ (write 4, carry 2)
* $3 \times 3 = 9$, plus the carried 2 is 11 (write 1, carry 1)
* $8 \times 3 = 24$, plus the carried 1 is 25.
* Answer: 2,514

11) $683 \times 5$
* $3 \times 5 = 15$ (write 5, carry 1)
* $8 \times 5 = 40$, plus the carried 1 is 41 (write 1, carry 4)
* $6 \times 5 = 30$, plus the carried 4 is 34.
* Answer: 3,415

12) $991 \times 5$
* $1 \times 5 = 5$
* $9 \times 5 = 45$ (write 5, carry 4)
* $9 \times 5 = 45$, plus the carried 4 is 49.
* Answer: 4,955

13) $778 \times 8$
* $8 \times 8 = 64$ (write 4, carry 6)
* $7 \times 8 = 56$, plus the carried 6 is 62 (write 2, carry 6)
* $7 \times 8 = 56$, plus the carried 6 is 62.
* Answer: 6,224

14) $355 \times 7$
* $5 \times 7 = 35$ (write 5, carry 3)
* $5 \times 7 = 35$, plus the carried 3 is 38 (write 8, carry 3)
* $3 \times 7 = 21$, plus the carried 3 is 24.
* Answer: 2,485

15) $549 \times 1$
* Any number multiplied by 1 stays the same.
* Answer: 549

16) $699 \times 1$
* Any number multiplied by 1 stays the same.
* Answer: 699

17) $582 \times 2$
* $2 \times 2 = 4$
* $8 \times 2 = 16$ (write 6, carry 1)
* $5 \times 2 = 10$, plus the carried 1 is 11.
* Answer: 1,164

18) $679 \times 9$
* $9 \times 9 = 81$ (write 1, carry 8)
* $7 \times 9 = 63$, plus the carried 8 is 71 (write 1, carry 7)
* $6 \times 9 = 54$, plus the carried 7 is 61.
* Answer: 6,111

19) $755 \times 8$
* $5 \times 8 = 40$ (write 0, carry 4)
* $5 \times 8 = 40$, plus the carried 4 is 44 (write 4, carry 4)
* $7 \times 8 = 56$, plus the carried 4 is 60.
* Answer: 6,040

20) $183 \times 3$
* $3 \times 3 = 9$
* $8 \times 3 = 24$ (write 4, carry 2)
* $1 \times 3 = 3$, plus the carried 2 is 5.
* Answer: 549

──────────────────────────────────────

Final Answer:
1) 3,296
2) 2,880
3) 893
4) 1,010
5) 1,698
6) 1,296
7) 334
8) 1,248
9) 1,830
10) 2,514
11) 3,415
12) 4,955
13) 6,224
14) 2,485
15) 549
16) 699
17) 1,164
18) 6,111
19) 6,040
20) 549
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of 3rd grade multiplication and division worksheets.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all 3rd grade multiplication and division worksheets)

Division Worksheets & Problems (Free Printable Math Drills) – DIY
3rd Grade Math Worksheets
3rd Grade Math Worksheets - Superstar Worksheets
3rd Grade Math Multiplication & Division Assessments Worksheets
Free 3rd Grade Math Multiplication and Division Worksheet
Worksheets for basic division facts (grades 3-4)
3rd Grade Math Worksheet Multiplication: Free Printable PDF for Kids
Use Patterns of Zero in Division Sentences - Math Worksheets
3rd Grade Multiplication and Division Unit TEKS - Notebook
☕ FREE Winter Hot Cocoa Multiplication and Division Math Worksheets