Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

4th Grade Math Practice Multiples, Factors and Inequalities - Free Printable

4th Grade Math Practice Multiples, Factors and Inequalities

Educational worksheet: 4th Grade Math Practice Multiples, Factors and Inequalities. Download and print for classroom or home learning activities.

GIF 1000×1294 68.6 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #1301174
⭐
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: 4th Grade Math Practice Multiples, Factors and Inequalities
▼
To solve the inequalities worksheet, we need to calculate each expression on both sides of the inequality and then compare the results using the correct symbol: \( > \), \( < \), or \( = \).

Let's go through each problem step by step.

---

Problem 1 (Done for you):


\[
4 \times 3 \quad ? \quad 2 + 9
\]
- Calculate \( 4 \times 3 \):
\[
4 \times 3 = 12
\]
- Calculate \( 2 + 9 \):
\[
2 + 9 = 11
\]
- Compare:
\[
12 > 11
\]
- Answer:
\[
4 \times 3 > 2 + 9
\]

---

Problem 2:


\[
30 - 17 \quad ? \quad 2 \times 7
\]
- Calculate \( 30 - 17 \):
\[
30 - 17 = 13
\]
- Calculate \( 2 \times 7 \):
\[
2 \times 7 = 14
\]
- Compare:
\[
13 < 14
\]
- Answer:
\[
30 - 17 < 2 \times 7
\]

---

Problem 3:


\[
\frac{1}{2} \text{ of } 30 \quad ? \quad 5 \times 3
\]
- Calculate \( \frac{1}{2} \text{ of } 30 \):
\[
\frac{1}{2} \times 30 = 15
\]
- Calculate \( 5 \times 3 \):
\[
5 \times 3 = 15
\]
- Compare:
\[
15 = 15
\]
- Answer:
\[
\frac{1}{2} \text{ of } 30 = 5 \times 3
\]

---

Problem 4:


\[
30 \times 4 \quad ? \quad 200 - 50
\]
- Calculate \( 30 \times 4 \):
\[
30 \times 4 = 120
\]
- Calculate \( 200 - 50 \):
\[
200 - 50 = 150
\]
- Compare:
\[
120 < 150
\]
- Answer:
\[
30 \times 4 < 200 - 50
\]

---

Problem 5:


\[
5 \times 9 \quad ? \quad 17 + 27
\]
- Calculate \( 5 \times 9 \):
\[
5 \times 9 = 45
\]
- Calculate \( 17 + 27 \):
\[
17 + 27 = 44
\]
- Compare:
\[
45 > 44
\]
- Answer:
\[
5 \times 9 > 17 + 27
\]

---

Problem 6:


\[
18 \div 6 \quad ? \quad 21 - 19
\]
- Calculate \( 18 \div 6 \):
\[
18 \div 6 = 3
\]
- Calculate \( 21 - 19 \):
\[
21 - 19 = 2
\]
- Compare:
\[
3 > 2
\]
- Answer:
\[
18 \div 6 > 21 - 19
\]

---

Problem 7:


\[
3 \times 9 \quad ? \quad 100 - 72
\]
- Calculate \( 3 \times 9 \):
\[
3 \times 9 = 27
\]
- Calculate \( 100 - 72 \):
\[
100 - 72 = 28
\]
- Compare:
\[
27 < 28
\]
- Answer:
\[
3 \times 9 < 100 - 72
\]

---

Problem 8:


\[
7 \times 6 \quad ? \quad 37 + 14
\]
- Calculate \( 7 \times 6 \):
\[
7 \times 6 = 42
\]
- Calculate \( 37 + 14 \):
\[
37 + 14 = 51
\]
- Compare:
\[
42 < 51
\]
- Answer:
\[
7 \times 6 < 37 + 14
\]

---

Problem 9:


\[
90 - 67 \quad ? \quad 6 \times 4
\]
- Calculate \( 90 - 67 \):
\[
90 - 67 = 23
\]
- Calculate \( 6 \times 4 \):
\[
6 \times 4 = 24
\]
- Compare:
\[
23 < 24
\]
- Answer:
\[
90 - 67 < 6 \times 4
\]

---

Problem 10:


\[
\frac{1}{2} \text{ of } 38 \quad ? \quad 3 \times 7
\]
- Calculate \( \frac{1}{2} \text{ of } 38 \):
\[
\frac{1}{2} \times 38 = 19
\]
- Calculate \( 3 \times 7 \):
\[
3 \times 7 = 21
\]
- Compare:
\[
19 < 21
\]
- Answer:
\[
\frac{1}{2} \text{ of } 38 < 3 \times 7
\]

---

Problem 11:


\[
29 + 17 \quad ? \quad 6 \times 8
\]
- Calculate \( 29 + 17 \):
\[
29 + 17 = 46
\]
- Calculate \( 6 \times 8 \):
\[
6 \times 8 = 48
\]
- Compare:
\[
46 < 48
\]
- Answer:
\[
29 + 17 < 6 \times 8
\]

---

Problem 12:


\[
28 \div 4 \quad ? \quad \frac{1}{2} \text{ of } 14
\]
- Calculate \( 28 \div 4 \):
\[
28 \div 4 = 7
\]
- Calculate \( \frac{1}{2} \text{ of } 14 \):
\[
\frac{1}{2} \times 14 = 7
\]
- Compare:
\[
7 = 7
\]
- Answer:
\[
28 \div 4 = \frac{1}{2} \text{ of } 14
\]

---

Problem 13:


\[
40 \times 3 \quad ? \quad 200 - 80
\]
- Calculate \( 40 \times 3 \):
\[
40 \times 3 = 120
\]
- Calculate \( 200 - 80 \):
\[
200 - 80 = 120
\]
- Compare:
\[
120 = 120
\]
- Answer:
\[
40 \times 3 = 200 - 80
\]

---

Problem 14:


\[
4 \times 90 \quad ? \quad 30 \times 10
\]
- Calculate \( 4 \times 90 \):
\[
4 \times 90 = 360
\]
- Calculate \( 30 \times 10 \):
\[
30 \times 10 = 300
\]
- Compare:
\[
360 > 300
\]
- Answer:
\[
4 \times 90 > 30 \times 10
\]

---

Problem 15:


\[
9 \times 5 \quad ? \quad 100 - 45
\]
- Calculate \( 9 \times 5 \):
\[
9 \times 5 = 45
\]
- Calculate \( 100 - 45 \):
\[
100 - 45 = 55
\]
- Compare:
\[
45 < 55
\]
- Answer:
\[
9 \times 5 < 100 - 45
\]

---

Problem 16:


\[
60 \times 7 \quad ? \quad 500 - 90
\]
- Calculate \( 60 \times 7 \):
\[
60 \times 7 = 420
\]
- Calculate \( 500 - 90 \):
\[
500 - 90 = 410
\]
- Compare:
\[
420 > 410
\]
- Answer:
\[
60 \times 7 > 500 - 90
\]

---

Problem 17:


\[
37 \times 10 \quad ? \quad 600 - 220
\]
- Calculate \( 37 \times 10 \):
\[
37 \times 10 = 370
\]
- Calculate \( 600 - 220 \):
\[
600 - 220 = 380
\]
- Compare:
\[
370 < 380
\]
- Answer:
\[
37 \times 10 < 600 - 220
\]

---

Problem 18:


\[
\frac{1}{2} \text{ of } 280 \quad ? \quad 7 \times 20
\]
- Calculate \( \frac{1}{2} \text{ of } 280 \):
\[
\frac{1}{2} \times 280 = 140
\]
- Calculate \( 7 \times 20 \):
\[
7 \times 20 = 140
\]
- Compare:
\[
140 = 140
\]
- Answer:
\[
\frac{1}{2} \text{ of } 280 = 7 \times 20
\]

---

Problem 19:


\[
30 \times 8 \quad ? \quad 10 \times 23
\]
- Calculate \( 30 \times 8 \):
\[
30 \times 8 = 240
\]
- Calculate \( 10 \times 23 \):
\[
10 \times 23 = 230
\]
- Compare:
\[
240 > 230
\]
- Answer:
\[
30 \times 8 > 10 \times 23
\]

---

Problem 20:


\[
7 \times 9 \quad ? \quad 38 + 37
\]
- Calculate \( 7 \times 9 \):
\[
7 \times 9 = 63
\]
- Calculate \( 38 + 37 \):
\[
38 + 37 = 75
\]
- Compare:
\[
63 < 75
\]
- Answer:
\[
7 \times 9 < 38 + 37
\]

---

Final Answers:


\[
\boxed{
\begin{array}{ll}
1) & 4 \times 3 > 2 + 9 \\
2) & 30 - 17 < 2 \times 7 \\
3) & \frac{1}{2} \text{ of } 30 = 5 \times 3 \\
4) & 30 \times 4 < 200 - 50 \\
5) & 5 \times 9 > 17 + 27 \\
6) & 18 \div 6 > 21 - 19 \\
7) & 3 \times 9 < 100 - 72 \\
8) & 7 \times 6 < 37 + 14 \\
9) & 90 - 67 < 6 \times 4 \\
10) & \frac{1}{2} \text{ of } 38 < 3 \times 7 \\
11) & 29 + 17 < 6 \times 8 \\
12) & 28 \div 4 = \frac{1}{2} \text{ of } 14 \\
13) & 40 \times 3 = 200 - 80 \\
14) & 4 \times 90 > 30 \times 10 \\
15) & 9 \times 5 < 100 - 45 \\
16) & 60 \times 7 > 500 - 90 \\
17) & 37 \times 10 < 600 - 220 \\
18) & \frac{1}{2} \text{ of } 280 = 7 \times 20 \\
19) & 30 \times 8 > 10 \times 23 \\
20) & 7 \times 9 < 38 + 37 \\
\end{array}
}
\]
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of 4 grade math quizes.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all 4 grade math quizes)

K TO 12 GRADE 4 DIAGNOSTIC / PRE TEST IN MATHEMATICS | PDF
Grade 4 - Final Test - Math Interactive Worksheet – Edform
50+ Math worksheets for 4th Class on Quizizz | Free &amp; Printable
✏️ FREE Printable 4th Grade Math Worksheets pdf
4th Grade Math Practice Multiples, Factors and Inequalities
Download Math Test Sample: 4th Grade
New York State Grade 4 Math Test (Barrons Test Prep NY): Masters ...
4th Grade Math Trivia - Quiz &amp; Questions
4th Grade Math Review - Test Prep - Interventions In Math - Practice Test - A Teachers Wonderland
Free Printable Fourth Grade Math Practice Worksheet