Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

Exponential Form Worksheet: Convert Expanded Exponential Form to Standard Form (Thousands Place Value)

Worksheet with exponential form problems to convert to standard form, labeled "Exponential Form" and "Thousands Place Value" with eight numbered exercises.

Worksheet with exponential form problems to convert to standard form, labeled "Exponential Form" and "Thousands Place Value" with eight numbered exercises.

PNG 416×539 12.6 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #715223
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: Exponential Form Worksheets - 15 Worksheets Library
To solve the problem, we need to convert each expanded exponential form into its standard form. The key is to understand that each term in the expanded form represents a digit in the number, with the exponent of 10 indicating the place value.

Step-by-Step Solution:



#### 1) \( 1 \times 10^5 + 2 \times 10^4 + 8 \times 10^3 + 6 \times 10^1 + 5 \times 10^0 \)
- \( 1 \times 10^5 = 100,000 \)
- \( 2 \times 10^4 = 20,000 \)
- \( 8 \times 10^3 = 8,000 \)
- \( 6 \times 10^1 = 60 \)
- \( 5 \times 10^0 = 5 \)

Adding these together:
\[ 100,000 + 20,000 + 8,000 + 60 + 5 = 128,065 \]

Answer: 128,065

---

#### 2) \( 3 \times 10^5 + 5 \times 10^4 + 8 \times 10^3 + 1 \times 10^2 + 7 \times 10^1 + 9 \times 10^0 \)
- \( 3 \times 10^5 = 300,000 \)
- \( 5 \times 10^4 = 50,000 \)
- \( 8 \times 10^3 = 8,000 \)
- \( 1 \times 10^2 = 100 \)
- \( 7 \times 10^1 = 70 \)
- \( 9 \times 10^0 = 9 \)

Adding these together:
\[ 300,000 + 50,000 + 8,000 + 100 + 70 + 9 = 358,179 \]

Answer: 358,179

---

#### 3) \( 2 \times 10^5 + 7 \times 10^4 + 8 \times 10^3 + 1 \times 10^2 + 9 \times 10^1 + 6 \times 10^0 \)
- \( 2 \times 10^5 = 200,000 \)
- \( 7 \times 10^4 = 70,000 \)
- \( 8 \times 10^3 = 8,000 \)
- \( 1 \times 10^2 = 100 \)
- \( 9 \times 10^1 = 90 \)
- \( 6 \times 10^0 = 6 \)

Adding these together:
\[ 200,000 + 70,000 + 8,000 + 100 + 90 + 6 = 278,196 \]

Answer: 278,196

---

#### 4) \( 7 \times 10^4 + 2 \times 10^3 + 3 \times 10^2 + 1 \times 10^1 + 4 \times 10^0 \)
- \( 7 \times 10^4 = 70,000 \)
- \( 2 \times 10^3 = 2,000 \)
- \( 3 \times 10^2 = 300 \)
- \( 1 \times 10^1 = 10 \)
- \( 4 \times 10^0 = 4 \)

Adding these together:
\[ 70,000 + 2,000 + 300 + 10 + 4 = 72,314 \]

Answer: 72,314

---

#### 5) \( 8 \times 10^4 + 8 \times 10^3 + 1 \times 10^2 + 9 \times 10^1 + 8 \times 10^0 \)
- \( 8 \times 10^4 = 80,000 \)
- \( 8 \times 10^3 = 8,000 \)
- \( 1 \times 10^2 = 100 \)
- \( 9 \times 10^1 = 90 \)
- \( 8 \times 10^0 = 8 \)

Adding these together:
\[ 80,000 + 8,000 + 100 + 90 + 8 = 88,198 \]

Answer: 88,198

---

#### 6) \( 7 \times 10^5 + 3 \times 10^4 + 6 \times 10^3 + 2 \times 10^2 + 4 \times 10^1 + 7 \times 10^0 \)
- \( 7 \times 10^5 = 700,000 \)
- \( 3 \times 10^4 = 30,000 \)
- \( 6 \times 10^3 = 6,000 \)
- \( 2 \times 10^2 = 200 \)
- \( 4 \times 10^1 = 40 \)
- \( 7 \times 10^0 = 7 \)

Adding these together:
\[ 700,000 + 30,000 + 6,000 + 200 + 40 + 7 = 736,247 \]

Answer: 736,247

---

#### 7) \( 8 \times 10^3 + 3 \times 10^2 + 6 \times 10^1 + 5 \times 10^0 \)
- \( 8 \times 10^3 = 8,000 \)
- \( 3 \times 10^2 = 300 \)
- \( 6 \times 10^1 = 60 \)
- \( 5 \times 10^0 = 5 \)

Adding these together:
\[ 8,000 + 300 + 60 + 5 = 8,365 \]

Answer: 8,365

---

#### 8) \( 1 \times 10^7 + 7 \times 10^4 + 4 \times 10^3 + 2 \times 10^2 + 5 \times 10^1 + 8 \times 10^0 \)
- \( 1 \times 10^7 = 10,000,000 \)
- \( 7 \times 10^4 = 70,000 \)
- \( 4 \times 10^3 = 4,000 \)
- \( 2 \times 10^2 = 200 \)
- \( 5 \times 10^1 = 50 \)
- \( 8 \times 10^0 = 8 \)

Adding these together:
\[ 10,000,000 + 70,000 + 4,000 + 200 + 50 + 8 = 10,074,258 \]

Answer: 10,074,258

---

Final Answers:


1. 128,065
2. 358,179
3. 278,196
4. 72,314
5. 88,198
6. 736,247
7. 8,365
8. 10,074,258

\boxed{128065, 358179, 278196, 72314, 88198, 736247, 8365, 10074258}
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of exponential form worksheet.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all exponential form worksheet)

Converting Expanded Exponential Form Decimals to Standard Form (1 ...
Exponential Form worksheet | Live Worksheets
Exponential Form Worksheets - 15 Worksheets.com
Free exponents worksheets
Exponents: Printable Worksheets
Logarithmic To Exponential Form Worksheet - Fill and Sign ...
Exponents Worksheets with Answer Key
Converting Standard Form Numbers to Expanded Exponential Form (4 ...
Exponents Worksheets
Converting Expanded Exponential Form Numbers to Standard Form (6 ...