Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

Grade 6 Mental Math Worksheets | Free Printables - Free Printable

Grade 6 Mental Math Worksheets | Free Printables

Educational worksheet: Grade 6 Mental Math Worksheets | Free Printables. Download and print for classroom or home learning activities.

PNG 542×780 58 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #116547
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: Grade 6 Mental Math Worksheets | Free Printables
The task involves solving column multiplication problems. Below, I will solve each problem step by step using the standard column multiplication method.

---

Problem 1: \( 742 \times 854 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 742 \) by \( 4 \):
\[
742 \times 4 = 2968
\]
2. Multiply \( 742 \) by \( 50 \) (which is \( 5 \times 10 \)):
\[
742 \times 50 = 37100
\]
3. Multiply \( 742 \) by \( 800 \) (which is \( 8 \times 100 \)):
\[
742 \times 800 = 593600
\]
4. Add the results:
\[
2968 + 37100 + 593600 = 633668
\]

Answer:
\[
\boxed{633668}
\]

---

Problem 2: \( 652 \times 447 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 652 \) by \( 7 \):
\[
652 \times 7 = 4564
\]
2. Multiply \( 652 \) by \( 40 \) (which is \( 4 \times 10 \)):
\[
652 \times 40 = 26080
\]
3. Multiply \( 652 \) by \( 400 \) (which is \( 4 \times 100 \)):
\[
652 \times 400 = 260800
\]
4. Add the results:
\[
4564 + 26080 + 260800 = 291444
\]

Answer:
\[
\boxed{291444}
\]

---

Problem 3: \( 697 \times 527 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 697 \) by \( 7 \):
\[
697 \times 7 = 4879
\]
2. Multiply \( 697 \) by \( 20 \) (which is \( 2 \times 10 \)):
\[
697 \times 20 = 13940
\]
3. Multiply \( 697 \) by \( 500 \) (which is \( 5 \times 100 \)):
\[
697 \times 500 = 348500
\]
4. Add the results:
\[
4879 + 13940 + 348500 = 367319
\]

Answer:
\[
\boxed{367319}
\]

---

Problem 4: \( 747 \times 823 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 747 \) by \( 3 \):
\[
747 \times 3 = 2241
\]
2. Multiply \( 747 \) by \( 20 \) (which is \( 2 \times 10 \)):
\[
747 \times 20 = 14940
\]
3. Multiply \( 747 \) by \( 800 \) (which is \( 8 \times 100 \)):
\[
747 \times 800 = 597600
\]
4. Add the results:
\[
2241 + 14940 + 597600 = 614781
\]

Answer:
\[
\boxed{614781}
\]

---

Problem 5: \( 994 \times 652 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 994 \) by \( 2 \):
\[
994 \times 2 = 1988
\]
2. Multiply \( 994 \) by \( 50 \) (which is \( 5 \times 10 \)):
\[
994 \times 50 = 49700
\]
3. Multiply \( 994 \) by \( 600 \) (which is \( 6 \times 100 \)):
\[
994 \times 600 = 596400
\]
4. Add the results:
\[
1988 + 49700 + 596400 = 648088
\]

Answer:
\[
\boxed{648088}
\]

---

Problem 6: \( 472 \times 683 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 472 \) by \( 3 \):
\[
472 \times 3 = 1416
\]
2. Multiply \( 472 \) by \( 80 \) (which is \( 8 \times 10 \)):
\[
472 \times 80 = 37760
\]
3. Multiply \( 472 \) by \( 600 \) (which is \( 6 \times 100 \)):
\[
472 \times 600 = 283200
\]
4. Add the results:
\[
1416 + 37760 + 283200 = 322376
\]

Answer:
\[
\boxed{322376}
\]

---

Problem 7: \( 668 \times 275 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 668 \) by \( 5 \):
\[
668 \times 5 = 3340
\]
2. Multiply \( 668 \) by \( 70 \) (which is \( 7 \times 10 \)):
\[
668 \times 70 = 46760
\]
3. Multiply \( 668 \) by \( 200 \) (which is \( 2 \times 100 \)):
\[
668 \times 200 = 133600
\]
4. Add the results:
\[
3340 + 46760 + 133600 = 183700
\]

Answer:
\[
\boxed{183700}
\]

---

Problem 8: \( 827 \times 463 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 827 \) by \( 3 \):
\[
827 \times 3 = 2481
\]
2. Multiply \( 827 \) by \( 60 \) (which is \( 6 \times 10 \)):
\[
827 \times 60 = 49620
\]
3. Multiply \( 827 \) by \( 400 \) (which is \( 4 \times 100 \)):
\[
827 \times 400 = 330800
\]
4. Add the results:
\[
2481 + 49620 + 330800 = 382901
\]

Answer:
\[
\boxed{382901}
\]

---

Problem 9: \( 538 \times 628 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 538 \) by \( 8 \):
\[
538 \times 8 = 4304
\]
2. Multiply \( 538 \) by \( 20 \) (which is \( 2 \times 10 \)):
\[
538 \times 20 = 10760
\]
3. Multiply \( 538 \) by \( 600 \) (which is \( 6 \times 100 \)):
\[
538 \times 600 = 322800
\]
4. Add the results:
\[
4304 + 10760 + 322800 = 337864
\]

Answer:
\[
\boxed{337864}
\]

---

Problem 10: \( 927 \times 647 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 927 \) by \( 7 \):
\[
927 \times 7 = 6489
\]
2. Multiply \( 927 \) by \( 40 \) (which is \( 4 \times 10 \)):
\[
927 \times 40 = 37080
\]
3. Multiply \( 927 \) by \( 600 \) (which is \( 6 \times 100 \)):
\[
927 \times 600 = 556200
\]
4. Add the results:
\[
6489 + 37080 + 556200 = 599769
\]

Answer:
\[
\boxed{599769}
\]

---

Problem 11: \( 364 \times 574 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 364 \) by \( 4 \):
\[
364 \times 4 = 1456
\]
2. Multiply \( 364 \) by \( 70 \) (which is \( 7 \times 10 \)):
\[
364 \times 70 = 25480
\]
3. Multiply \( 364 \) by \( 500 \) (which is \( 5 \times 100 \)):
\[
364 \times 500 = 182000
\]
4. Add the results:
\[
1456 + 25480 + 182000 = 208936
\]

Answer:
\[
\boxed{208936}
\]

---

Problem 12: \( 465 \times 224 \)



#### Step-by-Step Solution:
1. Multiply \( 465 \) by \( 4 \):
\[
465 \times 4 = 1860
\]
2. Multiply \( 465 \) by \( 20 \) (which is \( 2 \times 10 \)):
\[
465 \times 20 = 9300
\]
3. Multiply \( 465 \) by \( 200 \) (which is \( 2 \times 100 \)):
\[
465 \times 200 = 93000
\]
4. Add the results:
\[
1860 + 9300 + 93000 = 104160
\]

Answer:
\[
\boxed{104160}
\]

---

Final Answers:


\[
\boxed{
\begin{array}{cccc}
1. & 633668 & 2. & 291444 \\
3. & 367319 & 4. & 614781 \\
5. & 648088 & 6. & 322376 \\
7. & 183700 & 8. & 382901 \\
9. & 337864 & 10. & 599769 \\
11. & 208936 & 12. & 104160 \\
\end{array}
}
\]
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of math worksheets grade 6.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all math worksheets grade 6)

6th Grade Math Worksheets
FREE 6th Grade Math Worksheets
1480 Equations, Advanced Math Operations Worksheets Grade 6
Grade 6 Math Worksheets: Multiplication in columns 4 by 3-digits
Grade 6 Multiplying Fractions Worksheets | Math Worksheets
GRADE 6 MATHEMATICS REVISION 2 – 8 PAGES WORKSHEETS 8 PAGES MEMO
Integers Worksheets for Grade 6 - Math Monks
6th Grade Order of Operations Worksheets
Sixth grade math worksheets - free & printable | K5 Learning
6th Grade Math Worksheets: FREE & Printable - Effortless Math: We