Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

PEMDAS Rule Worksheet featuring 10 mathematical expressions to solve using the order of operations.

Order of Operations Three Steps (A)

Educational worksheet: Order of Operations Three Steps (A). Download and print for classroom or home learning activities.

PNG 600×808 15.4 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #130340
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: Order of Operations Three Steps (A)
To solve the given problems using the PEMDAS rule (Parentheses, Exponents, Multiplication and Division (from left to right), Addition and Subtraction (from left to right)), let's evaluate each expression step by step.

---

Problem 1: \( 35 \div 7 + 2^2 \)



1. Exponents: \( 2^2 = 4 \)
\[
35 \div 7 + 2^2 = 35 \div 7 + 4
\]

2. Division: \( 35 \div 7 = 5 \)
\[
35 \div 7 + 4 = 5 + 4
\]

3. Addition: \( 5 + 4 = 9 \)

Answer: \( \boxed{9} \)

---

Problem 2: \( 2.5 \times (13 - 5) \)



1. Parentheses: \( 13 - 5 = 8 \)
\[
2.5 \times (13 - 5) = 2.5 \times 8
\]

2. Multiplication: \( 2.5 \times 8 = 20 \)

Answer: \( \boxed{20} \)

---

Problem 3: \( 45 \div (6 + 3) \times 3 - 6 \div 2 \)



1. Parentheses: \( 6 + 3 = 9 \)
\[
45 \div (6 + 3) \times 3 - 6 \div 2 = 45 \div 9 \times 3 - 6 \div 2
\]

2. Division: \( 45 \div 9 = 5 \) and \( 6 \div 2 = 3 \)
\[
45 \div 9 \times 3 - 6 \div 2 = 5 \times 3 - 3
\]

3. Multiplication: \( 5 \times 3 = 15 \)
\[
5 \times 3 - 3 = 15 - 3
\]

4. Subtraction: \( 15 - 3 = 12 \)

Answer: \( \boxed{12} \)

---

Problem 4: \( 48 - 3(16 + 15 \div 5 \times 3 - 2 \times 3) + 8 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- Division: \( 15 \div 5 = 3 \)
\[
16 + 15 \div 5 \times 3 - 2 \times 3 = 16 + 3 \times 3 - 2 \times 3
\]
- Multiplication: \( 3 \times 3 = 9 \) and \( 2 \times 3 = 6 \)
\[
16 + 3 \times 3 - 2 \times 3 = 16 + 9 - 6
\]
- Addition and Subtraction: \( 16 + 9 - 6 = 19 \)
\[
16 + 15 \div 5 \times 3 - 2 \times 3 = 19
\]

2. Multiplication: \( 3 \times 19 = 57 \)
\[
48 - 3(16 + 15 \div 5 \times 3 - 2 \times 3) + 8 = 48 - 57 + 8
\]

3. Subtraction and Addition: \( 48 - 57 = -9 \) and \( -9 + 8 = -1 \)
\[
48 - 57 + 8 = -1
\]

Answer: \( \boxed{-1} \)

---

Problem 5: \( 7 + [(25 - 1) \div (3^2 - 3)] - 3 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- \( 25 - 1 = 24 \)
- Exponents: \( 3^2 = 9 \)
\[
3^2 - 3 = 9 - 3 = 6
\]
- Division: \( (25 - 1) \div (3^2 - 3) = 24 \div 6 = 4 \)
\[
[(25 - 1) \div (3^2 - 3)] = 4
\]

2. Addition and Subtraction: \( 7 + 4 - 3 \)
\[
7 + 4 - 3 = 11 - 3 = 8
\]

Answer: \( \boxed{8} \)

---

Problem 6: \( (63 \div 7) + 22 \times (9 + 1) \div 11 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- \( 63 \div 7 = 9 \)
- \( 9 + 1 = 10 \)
\[
(63 \div 7) + 22 \times (9 + 1) \div 11 = 9 + 22 \times 10 \div 11
\]

2. Multiplication and Division: Perform multiplication and division from left to right.
- \( 22 \times 10 = 220 \)
- \( 220 \div 11 = 20 \)
\[
9 + 22 \times 10 \div 11 = 9 + 20
\]

3. Addition: \( 9 + 20 = 29 \)

Answer: \( \boxed{29} \)

---

Problem 7: \( (146 - 2) \div (3 \times 4) - 15 + 9 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- \( 146 - 2 = 144 \)
- \( 3 \times 4 = 12 \)
\[
(146 - 2) \div (3 \times 4) - 15 + 9 = 144 \div 12 - 15 + 9
\]

2. Division: \( 144 \div 12 = 12 \)
\[
144 \div 12 - 15 + 9 = 12 - 15 + 9
\]

3. Subtraction and Addition: \( 12 - 15 = -3 \) and \( -3 + 9 = 6 \)
\[
12 - 15 + 9 = 6
\]

Answer: \( \boxed{6} \)

---

Problem 8: \( 78 \div 13 + (24 - 12) \times 5 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- \( 24 - 12 = 12 \)
\[
78 \div 13 + (24 - 12) \times 5 = 78 \div 13 + 12 \times 5
\]

2. Division and Multiplication: Perform division and multiplication from left to right.
- \( 78 \div 13 = 6 \)
- \( 12 \times 5 = 60 \)
\[
78 \div 13 + 12 \times 5 = 6 + 60
\]

3. Addition: \( 6 + 60 = 66 \)

Answer: \( \boxed{66} \)

---

Problem 9: \( (24 + 1) \times 2 \div (13 - 3) - 19 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- \( 24 + 1 = 25 \)
- \( 13 - 3 = 10 \)
\[
(24 + 1) \times 2 \div (13 - 3) - 19 = 25 \times 2 \div 10 - 19
\]

2. Multiplication and Division: Perform multiplication and division from left to right.
- \( 25 \times 2 = 50 \)
- \( 50 \div 10 = 5 \)
\[
25 \times 2 \div 10 - 19 = 5 - 19
\]

3. Subtraction: \( 5 - 19 = -14 \)

Answer: \( \boxed{-14} \)

---

Problem 10: \( [12 - 36 \div (4^2 - 4) \div 3 + 2] \times 5 \)



1. Parentheses: Solve inside the parentheses first.
- Exponents: \( 4^2 = 16 \)
\[
4^2 - 4 = 16 - 4 = 12
\]
- Division: \( 36 \div 12 = 3 \)
\[
36 \div (4^2 - 4) = 36 \div 12 = 3
\]
- Further Division: \( 3 \div 3 = 1 \)
\[
36 \div (4^2 - 4) \div 3 = 3 \div 3 = 1
\]
- Subtraction and Addition: \( 12 - 1 + 2 = 11 + 2 = 13 \)
\[
[12 - 36 \div (4^2 - 4) \div 3 + 2] = 13
\]

2. Multiplication: \( 13 \times 5 = 65 \)

Answer: \( \boxed{65} \)

---

Final Answers:


1. \( \boxed{9} \)
2. \( \boxed{20} \)
3. \( \boxed{12} \)
4. \( \boxed{-1} \)
5. \( \boxed{8} \)
6. \( \boxed{29} \)
7. \( \boxed{6} \)
8. \( \boxed{66} \)
9. \( \boxed{-14} \)
10. \( \boxed{65} \)
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of pemdas worksheets.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all pemdas worksheets)

PEMDAS Problems Order of Operations Worksheets - Basic with Nested Parentheses and Exponents
Order of Operations - Math Fun Worksheets
Order of Operations Worksheets | Order of Operations Worksheets
PEMDAS Problems Worksheets 5th Grade
PEMDAS Problems
Order of Operations with Whole Numbers and No Exponents (Four
Order of Operations Worksheets
Simple Order of Operations Worksheet | Worksheets Worksheets
Pemdas Worksheet 1 PDF | PDF
PEMDAS Problems