Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

Simplify Radical Equations Worksheet - Free Printable

Simplify Radical Equations Worksheet

Educational worksheet: Simplify Radical Equations Worksheet. Download and print for classroom or home learning activities.

JPG 1000×1294 55.4 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #1880057
⭐
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: Simplify Radical Equations Worksheet
▼
To solve the given problems involving simplifying radical expressions, we need to factorize the numbers under the square roots and simplify them step by step. Let's go through each problem:

---

1) \(\sqrt{125n}\)



- Factorize 125:
\[
125 = 5 \times 5 \times 5 = 5^3
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{125n} = \sqrt{5^3 \cdot n}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{5^3 \cdot n} = \sqrt{5^2 \cdot 5 \cdot n} = 5\sqrt{5n}
\]

Answer:
\[
\boxed{5\sqrt{5n}}
\]

---

2) \(\sqrt{216v}\)



- Factorize 216:
\[
216 = 2 \times 2 \times 2 \times 3 \times 3 \times 3 = 2^3 \times 3^3
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{216v} = \sqrt{2^3 \cdot 3^3 \cdot v}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^3 \cdot 3^3 \cdot v} = \sqrt{(2^2 \cdot 3^2) \cdot (2 \cdot 3 \cdot v)} = 2 \cdot 3 \cdot \sqrt{2 \cdot 3 \cdot v} = 6\sqrt{6v}
\]

Answer:
\[
\boxed{6\sqrt{6v}}
\]

---

3) \(\sqrt{512k^2}\)



- Factorize 512:
\[
512 = 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 = 2^9
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{512k^2} = \sqrt{2^9 \cdot k^2}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^9 \cdot k^2} = \sqrt{(2^8) \cdot (2) \cdot k^2} = 2^4 \cdot k \cdot \sqrt{2} = 16k\sqrt{2}
\]

Answer:
\[
\boxed{16k\sqrt{2}}
\]

---

4) \(\sqrt{512m^3}\)



- Factorize 512:
\[
512 = 2^9
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{512m^3} = \sqrt{2^9 \cdot m^3}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^9 \cdot m^3} = \sqrt{(2^8) \cdot (2) \cdot (m^2) \cdot m} = 2^4 \cdot m \cdot \sqrt{2m} = 16m\sqrt{2m}
\]

Answer:
\[
\boxed{16m\sqrt{2m}}
\]

---

5) \(\sqrt{216k^4}\)



- Factorize 216:
\[
216 = 2^3 \times 3^3
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{216k^4} = \sqrt{2^3 \cdot 3^3 \cdot k^4}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^3 \cdot 3^3 \cdot k^4} = \sqrt{(2^2 \cdot 3^2) \cdot (2 \cdot 3) \cdot k^4} = 2 \cdot 3 \cdot k^2 \cdot \sqrt{6} = 6k^2\sqrt{6}
\]

Answer:
\[
\boxed{6k^2\sqrt{6}}
\]

---

6) \(\sqrt{100v^3}\)



- Factorize 100:
\[
100 = 10^2 = 2^2 \times 5^2
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{100v^3} = \sqrt{2^2 \cdot 5^2 \cdot v^3}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^2 \cdot 5^2 \cdot v^3} = \sqrt{(2^2 \cdot 5^2) \cdot (v^2) \cdot v} = 2 \cdot 5 \cdot v \cdot \sqrt{v} = 10v\sqrt{v}
\]

Answer:
\[
\boxed{10v\sqrt{v}}
\]

---

7) \(\sqrt{80p^3}\)



- Factorize 80:
\[
80 = 2^4 \times 5
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{80p^3} = \sqrt{2^4 \cdot 5 \cdot p^3}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^4 \cdot 5 \cdot p^3} = \sqrt{(2^4) \cdot (p^2) \cdot (5 \cdot p)} = 2^2 \cdot p \cdot \sqrt{5p} = 4p\sqrt{5p}
\]

Answer:
\[
\boxed{4p\sqrt{5p}}
\]

---

8) \(\sqrt{45p^2}\)



- Factorize 45:
\[
45 = 3^2 \times 5
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{45p^2} = \sqrt{3^2 \cdot 5 \cdot p^2}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{3^2 \cdot 5 \cdot p^2} = \sqrt{(3^2) \cdot (p^2) \cdot 5} = 3 \cdot p \cdot \sqrt{5} = 3p\sqrt{5}
\]

Answer:
\[
\boxed{3p\sqrt{5}}
\]

---

9) \(\sqrt{147m^3}\)



- Factorize 147:
\[
147 = 3 \times 7 \times 7 = 3 \times 7^2
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{147m^3} = \sqrt{3 \cdot 7^2 \cdot m^3}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{3 \cdot 7^2 \cdot m^3} = \sqrt{(7^2) \cdot (m^2) \cdot (3 \cdot m)} = 7 \cdot m \cdot \sqrt{3m} = 7m\sqrt{3m}
\]

Answer:
\[
\boxed{7m\sqrt{3m}}
\]

---

10) \(\sqrt{100m^4}\)



- Factorize 100:
\[
100 = 10^2 = 2^2 \times 5^2
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{100m^4} = \sqrt{2^2 \cdot 5^2 \cdot m^4}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^2 \cdot 5^2 \cdot m^4} = \sqrt{(2^2) \cdot (5^2) \cdot (m^4)} = 2 \cdot 5 \cdot m^2 = 10m^2
\]

Answer:
\[
\boxed{10m^2}
\]

---

11) \(\sqrt{75x^2}\)



- Factorize 75:
\[
75 = 3 \times 5^2
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{75x^2} = \sqrt{3 \cdot 5^2 \cdot x^2}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{3 \cdot 5^2 \cdot x^2} = \sqrt{(5^2) \cdot (x^2) \cdot 3} = 5 \cdot x \cdot \sqrt{3} = 5x\sqrt{3}
\]

Answer:
\[
\boxed{5x\sqrt{3}}
\]

---

12) \(\sqrt{64m^4}\)



- Factorize 64:
\[
64 = 8^2 = 2^6 = (2^3)^2
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{64m^4} = \sqrt{2^6 \cdot m^4}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^6 \cdot m^4} = \sqrt{(2^6) \cdot (m^4)} = 2^3 \cdot m^2 = 8m^2
\]

Answer:
\[
\boxed{8m^2}
\]

---

13) \(\sqrt{16u^2}\)



- Factorize 16:
\[
16 = 4^2 = 2^4
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{16u^2} = \sqrt{2^4 \cdot u^2}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^4 \cdot u^2} = \sqrt{(2^4) \cdot (u^2)} = 2^2 \cdot u = 4u
\]

Answer:
\[
\boxed{4u}
\]

---

14) \(\sqrt{28x^3}\)



- Factorize 28:
\[
28 = 2^2 \times 7
\]
- Rewrite the expression:
\[
\sqrt{28x^3} = \sqrt{2^2 \cdot 7 \cdot x^3}
\]
- Simplify using the property \(\sqrt{a^2} = a\):
\[
\sqrt{2^2 \cdot 7 \cdot x^3} = \sqrt{(2^2) \cdot (x^2) \cdot (7 \cdot x)} = 2 \cdot x \cdot \sqrt{7x} = 2x\sqrt{7x}
\]

Answer:
\[
\boxed{2x\sqrt{7x}}
\]

---

Final Answers:



\[
\boxed{
\begin{aligned}
1) & \ 5\sqrt{5n} \\
2) & \ 6\sqrt{6v} \\
3) & \ 16k\sqrt{2} \\
4) & \ 16m\sqrt{2m} \\
5) & \ 6k^2\sqrt{6} \\
6) & \ 10v\sqrt{v} \\
7) & \ 4p\sqrt{5p} \\
8) & \ 3p\sqrt{5} \\
9) & \ 7m\sqrt{3m} \\
10) & \ 10m^2 \\
11) & \ 5x\sqrt{3} \\
12) & \ 8m^2 \\
13) & \ 4u \\
14) & \ 2x\sqrt{7x}
\end{aligned}
}
\]
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of simplifying radicals with variables worksheet.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all simplifying radicals with variables worksheet)

Simplifying Square Roots With Variables Worksheet
Algebra 1 Worksheets | Radical Expressions Worksheets
Algebra 1 Worksheets | Radical Expressions Worksheets
50+ Radical Expressions worksheets on Quizizz | Free & Printable
Simplifying Radicals Worksheet {Simplifying Radical Expressions with Variables}
1.2 Day 2 Simplifying Radicals with Variables Worksheet by Keep It ...
8 Raiz cuadrada ideas | math tutorials, studying math, math methods
Simplifying Square Root Radicals With Variables Clue Mystery ...
Simplifying Radicals With Variables, Exponents, Fractions, Cube Roots - Algebra
Worksheet: Radicals - Simplify Radicals by Multiplication ...