Adding Fractions Worksheet with 10 Problems for Math Practice
Educational worksheet: Integer Add 2 Terms Worksheet. Download and print for classroom or home learning activities.
JPG
612×792
23 KB
Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #151254
⭐
Show Answer Key & Explanations
Step-by-step solution for: Integer Add 2 Terms Worksheet
▼
Show Answer Key & Explanations
Step-by-step solution for: Integer Add 2 Terms Worksheet
To solve the problems of adding fractions, we need to follow these steps:
1. Find a common denominator for the fractions.
2. Rewrite each fraction with the common denominator.
3. Add the numerators while keeping the denominator the same.
4. Simplify the result if possible.
Let's solve each problem step by step.
---
$$
\frac{4}{5} + \frac{1}{3}
$$
- Step 1: Find the least common denominator (LCD) of 5 and 3. The LCD is 15.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 15:
$$
\frac{4}{5} = \frac{4 \times 3}{5 \times 3} = \frac{12}{15}, \quad \frac{1}{3} = \frac{1 \times 5}{3 \times 5} = \frac{5}{15}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{12}{15} + \frac{5}{15} = \frac{12 + 5}{15} = \frac{17}{15}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{17}{15}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{17}{15}}
$$
---
$$
\frac{1}{2} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2} = \frac{1 + 1}{2} = \frac{2}{2} = 1
$$
Answer:
$$
\boxed{1}
$$
---
$$
\frac{2}{5} + \frac{1}{4}
$$
- Step 1: Find the LCD of 5 and 4. The LCD is 20.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 20:
$$
\frac{2}{5} = \frac{2 \times 4}{5 \times 4} = \frac{8}{20}, \quad \frac{1}{4} = \frac{1 \times 5}{4 \times 5} = \frac{5}{20}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{8}{20} + \frac{5}{20} = \frac{8 + 5}{20} = \frac{13}{20}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{13}{20}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{13}{20}}
$$
---
$$
\frac{3}{10} + \frac{1}{5}
$$
- Step 1: Find the LCD of 10 and 5. The LCD is 10.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 10:
$$
\frac{3}{10} = \frac{3}{10}, \quad \frac{1}{5} = \frac{1 \times 2}{5 \times 2} = \frac{2}{10}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{3}{10} + \frac{2}{10} = \frac{3 + 2}{10} = \frac{5}{10}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{5}{10} = \frac{1}{2}$.
Answer:
$$
\boxed{\frac{1}{2}}
$$
---
$$
\frac{1}{5} + \frac{1}{3}
$$
- Step 1: Find the LCD of 5 and 3. The LCD is 15.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 15:
$$
\frac{1}{5} = \frac{1 \times 3}{5 \times 3} = \frac{3}{15}, \quad \frac{1}{3} = \frac{1 \times 5}{3 \times 5} = \frac{5}{15}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{3}{15} + \frac{5}{15} = \frac{3 + 5}{15} = \frac{8}{15}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{8}{15}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{8}{15}}
$$
---
$$
\frac{1}{2} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2} = \frac{1 + 1}{2} = \frac{2}{2} = 1
$$
Answer:
$$
\boxed{1}
$$
---
$$
\frac{2}{10} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{10}$ to $\frac{1}{5}$ and $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{5} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Find the LCD of 5 and 2. The LCD is 10.
- Step 4: Rewrite each fraction with the denominator 10:
$$
\frac{1}{5} = \frac{1 \times 2}{5 \times 2} = \frac{2}{10}, \quad \frac{1}{2} = \frac{1 \times 5}{2 \times 5} = \frac{5}{10}
$$
- Step 5: Add the fractions:
$$
\frac{2}{10} + \frac{5}{10} = \frac{2 + 5}{10} = \frac{7}{10}
$$
Answer:
$$
\boxed{\frac{7}{10}}
$$
---
$$
\frac{8}{10} + \frac{3}{5}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{8}{10}$ to $\frac{4}{5}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{4}{5} + \frac{3}{5}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{4}{5} + \frac{3}{5} = \frac{4 + 3}{5} = \frac{7}{5}
$$
Answer:
$$
\boxed{\frac{7}{5}}
$$
---
$$
\frac{3}{4} + \frac{1}{10}
$$
- Step 1: Find the LCD of 4 and 10. The LCD is 20.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 20:
$$
\frac{3}{4} = \frac{3 \times 5}{4 \times 5} = \frac{15}{20}, \quad \frac{1}{10} = \frac{1 \times 2}{10 \times 2} = \frac{2}{20}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{15}{20} + \frac{2}{20} = \frac{15 + 2}{20} = \frac{17}{20}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{17}{20}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{17}{20}}
$$
---
$$
\frac{1}{3} + \frac{1}{2}
$$
- Step 1: Find the LCD of 3 and 2. The LCD is 6.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 6:
$$
\frac{1}{3} = \frac{1 \times 2}{3 \times 2} = \frac{2}{6}, \quad \frac{1}{2} = \frac{1 \times 3}{2 \times 3} = \frac{3}{6}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{2}{6} + \frac{3}{6} = \frac{2 + 3}{6} = \frac{5}{6}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{5}{6}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{5}{6}}
$$
---
1. $\boxed{\frac{17}{15}}$
2. $\boxed{1}$
3. $\boxed{\frac{13}{20}}$
4. $\boxed{\frac{1}{2}}$
5. $\boxed{\frac{8}{15}}$
6. $\boxed{1}$
7. $\boxed{\frac{7}{10}}$
8. $\boxed{\frac{7}{5}}$
9. $\boxed{\frac{17}{20}}$
10. $\boxed{\frac{5}{6}}$
1. Find a common denominator for the fractions.
2. Rewrite each fraction with the common denominator.
3. Add the numerators while keeping the denominator the same.
4. Simplify the result if possible.
Let's solve each problem step by step.
---
Problem 1:
$$
\frac{4}{5} + \frac{1}{3}
$$
- Step 1: Find the least common denominator (LCD) of 5 and 3. The LCD is 15.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 15:
$$
\frac{4}{5} = \frac{4 \times 3}{5 \times 3} = \frac{12}{15}, \quad \frac{1}{3} = \frac{1 \times 5}{3 \times 5} = \frac{5}{15}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{12}{15} + \frac{5}{15} = \frac{12 + 5}{15} = \frac{17}{15}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{17}{15}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{17}{15}}
$$
---
Problem 2:
$$
\frac{1}{2} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2} = \frac{1 + 1}{2} = \frac{2}{2} = 1
$$
Answer:
$$
\boxed{1}
$$
---
Problem 3:
$$
\frac{2}{5} + \frac{1}{4}
$$
- Step 1: Find the LCD of 5 and 4. The LCD is 20.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 20:
$$
\frac{2}{5} = \frac{2 \times 4}{5 \times 4} = \frac{8}{20}, \quad \frac{1}{4} = \frac{1 \times 5}{4 \times 5} = \frac{5}{20}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{8}{20} + \frac{5}{20} = \frac{8 + 5}{20} = \frac{13}{20}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{13}{20}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{13}{20}}
$$
---
Problem 4:
$$
\frac{3}{10} + \frac{1}{5}
$$
- Step 1: Find the LCD of 10 and 5. The LCD is 10.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 10:
$$
\frac{3}{10} = \frac{3}{10}, \quad \frac{1}{5} = \frac{1 \times 2}{5 \times 2} = \frac{2}{10}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{3}{10} + \frac{2}{10} = \frac{3 + 2}{10} = \frac{5}{10}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{5}{10} = \frac{1}{2}$.
Answer:
$$
\boxed{\frac{1}{2}}
$$
---
Problem 5:
$$
\frac{1}{5} + \frac{1}{3}
$$
- Step 1: Find the LCD of 5 and 3. The LCD is 15.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 15:
$$
\frac{1}{5} = \frac{1 \times 3}{5 \times 3} = \frac{3}{15}, \quad \frac{1}{3} = \frac{1 \times 5}{3 \times 5} = \frac{5}{15}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{3}{15} + \frac{5}{15} = \frac{3 + 5}{15} = \frac{8}{15}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{8}{15}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{8}{15}}
$$
---
Problem 6:
$$
\frac{1}{2} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{1}{2} + \frac{1}{2} = \frac{1 + 1}{2} = \frac{2}{2} = 1
$$
Answer:
$$
\boxed{1}
$$
---
Problem 7:
$$
\frac{2}{10} + \frac{2}{4}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{2}{10}$ to $\frac{1}{5}$ and $\frac{2}{4}$ to $\frac{1}{2}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{1}{5} + \frac{1}{2}
$$
- Step 3: Find the LCD of 5 and 2. The LCD is 10.
- Step 4: Rewrite each fraction with the denominator 10:
$$
\frac{1}{5} = \frac{1 \times 2}{5 \times 2} = \frac{2}{10}, \quad \frac{1}{2} = \frac{1 \times 5}{2 \times 5} = \frac{5}{10}
$$
- Step 5: Add the fractions:
$$
\frac{2}{10} + \frac{5}{10} = \frac{2 + 5}{10} = \frac{7}{10}
$$
Answer:
$$
\boxed{\frac{7}{10}}
$$
---
Problem 8:
$$
\frac{8}{10} + \frac{3}{5}
$$
- Step 1: Simplify $\frac{8}{10}$ to $\frac{4}{5}$.
- Step 2: Now the problem is:
$$
\frac{4}{5} + \frac{3}{5}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{4}{5} + \frac{3}{5} = \frac{4 + 3}{5} = \frac{7}{5}
$$
Answer:
$$
\boxed{\frac{7}{5}}
$$
---
Problem 9:
$$
\frac{3}{4} + \frac{1}{10}
$$
- Step 1: Find the LCD of 4 and 10. The LCD is 20.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 20:
$$
\frac{3}{4} = \frac{3 \times 5}{4 \times 5} = \frac{15}{20}, \quad \frac{1}{10} = \frac{1 \times 2}{10 \times 2} = \frac{2}{20}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{15}{20} + \frac{2}{20} = \frac{15 + 2}{20} = \frac{17}{20}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{17}{20}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{17}{20}}
$$
---
Problem 10:
$$
\frac{1}{3} + \frac{1}{2}
$$
- Step 1: Find the LCD of 3 and 2. The LCD is 6.
- Step 2: Rewrite each fraction with the denominator 6:
$$
\frac{1}{3} = \frac{1 \times 2}{3 \times 2} = \frac{2}{6}, \quad \frac{1}{2} = \frac{1 \times 3}{2 \times 3} = \frac{3}{6}
$$
- Step 3: Add the fractions:
$$
\frac{2}{6} + \frac{3}{6} = \frac{2 + 3}{6} = \frac{5}{6}
$$
- Step 4: Simplify if possible. $\frac{5}{6}$ is already in simplest form.
Answer:
$$
\boxed{\frac{5}{6}}
$$
---
Final Answers:
1. $\boxed{\frac{17}{15}}$
2. $\boxed{1}$
3. $\boxed{\frac{13}{20}}$
4. $\boxed{\frac{1}{2}}$
5. $\boxed{\frac{8}{15}}$
6. $\boxed{1}$
7. $\boxed{\frac{7}{10}}$
8. $\boxed{\frac{7}{5}}$
9. $\boxed{\frac{17}{20}}$
10. $\boxed{\frac{5}{6}}$
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of math aids com division worksheets.