Order of Operations worksheet with 30 math problems for practicing PEMDAS.
Educational worksheet: Grade 3 Order of Operations Worksheets - free and printable | Worsheets library. Download and print for classroom or home learning activities.
GIF
1000×1294
57.7 KB
Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #130315
⭐
Show Answer Key & Explanations
Step-by-step solution for: Grade 3 Order of Operations Worksheets - free and printable | Worsheets library
▼
Show Answer Key & Explanations
Step-by-step solution for: Grade 3 Order of Operations Worksheets - free and printable | Worsheets library
To solve the problems on this "Order of Operations" worksheet, we need to follow the correct order of operations, often remembered by the acronym PEMDAS:
1. P - Parentheses (solve expressions inside parentheses first)
2. E - Exponents (solve any exponents next)
3. M/D - Multiplication and Division (work from left to right)
4. A/S - Addition and Subtraction (work from left to right)
Since there are no parentheses or exponents in these problems, we will focus on multiplication/division before addition/subtraction.
Let's solve each problem step by step.
---
- First, multiply: \( 4 \times 3 = 12 \)
- Then, add: \( 12 + 2 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, add: \( 4 + 6 = 10 \)
- Answer: \( 10 \)
- First, multiply: \( 2 \times 5 = 10 \)
- Then, add: \( 10 + 1 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
- First, multiply: \( 5 \times 1 = 5 \)
- Then, add: \( 2 + 5 = 7 \)
- Answer: \( 7 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, add: \( 6 + 3 = 9 \)
- Answer: \( 9 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, add: \( 3 + 6 = 9 \)
- Answer: \( 9 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, add: \( 6 + 4 = 10 \)
- Answer: \( 10 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, add: \( 2 + 12 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, subtract: \( 7 - 6 = 1 \)
- Answer: \( 1 \)
- First, multiply: \( 7 \times 2 = 14 \)
- Then, subtract: \( 14 - 3 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
---
- First, multiply: \( 3 \times 1 = 3 \)
- Then, add: \( 2 + 3 = 5 \)
- Answer: \( 5 \)
- First, multiply: \( 5 \times 4 = 20 \)
- Then, subtract: \( 20 - 2 = 18 \)
- Answer: \( 18 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, subtract: \( 12 - 12 = 0 \)
- Answer: \( 0 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, subtract: \( 15 - 4 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, subtract: \( 8 - 6 = 2 \)
- Answer: \( 2 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, add: \( 4 + 15 = 19 \)
- Answer: \( 19 \)
- First, multiply: \( 6 \times 0 = 0 \)
- Then, subtract: \( 8 - 0 = 8 \)
- Answer: \( 8 \)
- First, multiply: \( 2 \times 9 = 18 \)
- Then, add: \( 18 + 4 = 22 \)
- Answer: \( 22 \)
- First, multiply: \( 2 \times 7 = 14 \)
- Then, subtract: \( 6 - 14 = -8 \)
- Answer: \( -8 \)
- First, multiply: \( 6 \times 4 = 24 \)
- Then, subtract: \( 24 - 9 = 15 \)
- Answer: \( 15 \)
---
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, subtract: \( 12 - 6 = 6 \)
- Answer: \( 6 \)
- First, divide: \( 10 \div 2 = 5 \)
- Then, add: \( 5 + 3 = 8 \)
- Answer: \( 8 \)
- First, multiply: \( 5 \times 6 = 30 \)
- Then, add: \( 30 + 8 = 38 \)
- Answer: \( 38 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, subtract: \( 9 - 15 = -6 \)
- Answer: \( -6 \)
- First, divide: \( 16 \div 2 = 8 \)
- Then, add: \( 8 + 6 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, subtract: \( 12 - 8 = 4 \)
- Answer: \( 4 \)
- First, multiply: \( 5 \times 2 = 10 \)
- Then, subtract: \( 7 - 10 = -3 \)
- Answer: \( -3 \)
- Work from left to right:
- Add: \( 9 + 7 = 16 \)
- Subtract: \( 16 - 4 = 12 \)
- Answer: \( 12 \)
- First, divide: \( 10 \div 2 = 5 \)
- Then, subtract: \( 7 - 5 = 2 \)
- Answer: \( 2 \)
- First, multiply: \( 8 \times 5 = 40 \)
- Then, subtract: \( 40 - 7 = 33 \)
- Answer: \( 33 \)
---
\[
\boxed{
\begin{array}{lll}
1) & 14 & 11) & 5 & 21) & 6 \\
2) & 10 & 12) & 18 & 22) & 8 \\
3) & 11 & 13) & 0 & 23) & 38 \\
4) & 7 & 14) & 11 & 24) & -6 \\
5) & 9 & 15) & 2 & 25) & 14 \\
6) & 9 & 16) & 19 & 26) & 4 \\
7) & 10 & 17) & 8 & 27) & -3 \\
8) & 14 & 18) & 22 & 28) & 12 \\
9) & 1 & 19) & -8 & 29) & 2 \\
10) & 11 & 20) & 15 & 30) & 33 \\
\end{array}
}
\]
1. P - Parentheses (solve expressions inside parentheses first)
2. E - Exponents (solve any exponents next)
3. M/D - Multiplication and Division (work from left to right)
4. A/S - Addition and Subtraction (work from left to right)
Since there are no parentheses or exponents in these problems, we will focus on multiplication/division before addition/subtraction.
Let's solve each problem step by step.
---
Problem 1: \( 4 \times 3 + 2 \)
- First, multiply: \( 4 \times 3 = 12 \)
- Then, add: \( 12 + 2 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
Problem 2: \( 4 + 3 \times 2 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, add: \( 4 + 6 = 10 \)
- Answer: \( 10 \)
Problem 3: \( 2 \times 5 + 1 \)
- First, multiply: \( 2 \times 5 = 10 \)
- Then, add: \( 10 + 1 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
Problem 4: \( 2 + 5 \times 1 \)
- First, multiply: \( 5 \times 1 = 5 \)
- Then, add: \( 2 + 5 = 7 \)
- Answer: \( 7 \)
Problem 5: \( 3 \times 2 + 3 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, add: \( 6 + 3 = 9 \)
- Answer: \( 9 \)
Problem 6: \( 3 + 2 \times 3 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, add: \( 3 + 6 = 9 \)
- Answer: \( 9 \)
Problem 7: \( 2 \times 3 + 4 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, add: \( 6 + 4 = 10 \)
- Answer: \( 10 \)
Problem 8: \( 2 + 3 \times 4 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, add: \( 2 + 12 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
Problem 9: \( 7 - 2 \times 3 \)
- First, multiply: \( 2 \times 3 = 6 \)
- Then, subtract: \( 7 - 6 = 1 \)
- Answer: \( 1 \)
Problem 10: \( 7 \times 2 - 3 \)
- First, multiply: \( 7 \times 2 = 14 \)
- Then, subtract: \( 14 - 3 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
---
Problem 11: \( 2 + 3 \times 1 \)
- First, multiply: \( 3 \times 1 = 3 \)
- Then, add: \( 2 + 3 = 5 \)
- Answer: \( 5 \)
Problem 12: \( 5 \times 4 - 2 \)
- First, multiply: \( 5 \times 4 = 20 \)
- Then, subtract: \( 20 - 2 = 18 \)
- Answer: \( 18 \)
Problem 13: \( 12 - 3 \times 4 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, subtract: \( 12 - 12 = 0 \)
- Answer: \( 0 \)
Problem 14: \( 3 \times 5 - 4 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, subtract: \( 15 - 4 = 11 \)
- Answer: \( 11 \)
Problem 15: \( 8 - 3 \times 2 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, subtract: \( 8 - 6 = 2 \)
- Answer: \( 2 \)
Problem 16: \( 4 + 3 \times 5 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, add: \( 4 + 15 = 19 \)
- Answer: \( 19 \)
Problem 17: \( 8 - 6 \times 0 \)
- First, multiply: \( 6 \times 0 = 0 \)
- Then, subtract: \( 8 - 0 = 8 \)
- Answer: \( 8 \)
Problem 18: \( 2 \times 9 + 4 \)
- First, multiply: \( 2 \times 9 = 18 \)
- Then, add: \( 18 + 4 = 22 \)
- Answer: \( 22 \)
Problem 19: \( 6 - 2 \times 7 \)
- First, multiply: \( 2 \times 7 = 14 \)
- Then, subtract: \( 6 - 14 = -8 \)
- Answer: \( -8 \)
Problem 20: \( 6 \times 4 - 9 \)
- First, multiply: \( 6 \times 4 = 24 \)
- Then, subtract: \( 24 - 9 = 15 \)
- Answer: \( 15 \)
---
Problem 21: \( 12 - 3 \times 2 \)
- First, multiply: \( 3 \times 2 = 6 \)
- Then, subtract: \( 12 - 6 = 6 \)
- Answer: \( 6 \)
Problem 22: \( 10 \div 2 + 3 \)
- First, divide: \( 10 \div 2 = 5 \)
- Then, add: \( 5 + 3 = 8 \)
- Answer: \( 8 \)
Problem 23: \( 5 \times 6 + 8 \)
- First, multiply: \( 5 \times 6 = 30 \)
- Then, add: \( 30 + 8 = 38 \)
- Answer: \( 38 \)
Problem 24: \( 9 - 3 \times 5 \)
- First, multiply: \( 3 \times 5 = 15 \)
- Then, subtract: \( 9 - 15 = -6 \)
- Answer: \( -6 \)
Problem 25: \( 16 \div 2 + 6 \)
- First, divide: \( 16 \div 2 = 8 \)
- Then, add: \( 8 + 6 = 14 \)
- Answer: \( 14 \)
Problem 26: \( 3 \times 4 - 8 \)
- First, multiply: \( 3 \times 4 = 12 \)
- Then, subtract: \( 12 - 8 = 4 \)
- Answer: \( 4 \)
Problem 27: \( 7 - 5 \times 2 \)
- First, multiply: \( 5 \times 2 = 10 \)
- Then, subtract: \( 7 - 10 = -3 \)
- Answer: \( -3 \)
Problem 28: \( 9 + 7 - 4 \)
- Work from left to right:
- Add: \( 9 + 7 = 16 \)
- Subtract: \( 16 - 4 = 12 \)
- Answer: \( 12 \)
Problem 29: \( 7 - 10 \div 2 \)
- First, divide: \( 10 \div 2 = 5 \)
- Then, subtract: \( 7 - 5 = 2 \)
- Answer: \( 2 \)
Problem 30: \( 8 \times 5 - 7 \)
- First, multiply: \( 8 \times 5 = 40 \)
- Then, subtract: \( 40 - 7 = 33 \)
- Answer: \( 33 \)
---
Final Answers:
\[
\boxed{
\begin{array}{lll}
1) & 14 & 11) & 5 & 21) & 6 \\
2) & 10 & 12) & 18 & 22) & 8 \\
3) & 11 & 13) & 0 & 23) & 38 \\
4) & 7 & 14) & 11 & 24) & -6 \\
5) & 9 & 15) & 2 & 25) & 14 \\
6) & 9 & 16) & 19 & 26) & 4 \\
7) & 10 & 17) & 8 & 27) & -3 \\
8) & 14 & 18) & 22 & 28) & 12 \\
9) & 1 & 19) & -8 & 29) & 2 \\
10) & 11 & 20) & 15 & 30) & 33 \\
\end{array}
}
\]
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of pemdas worksheets.