Free. Exclusive. Just for you.
Four unique services that make learning easier, faster, and smarter - only on our website.

Evaluating Each Trigonometric Function worksheets - Free Printable

Evaluating Each Trigonometric Function worksheets

Educational worksheet: Evaluating Each Trigonometric Function worksheets. Download and print for classroom or home learning activities.

JPG 816×1056 55.7 KB Free · Personal Use
Quality Assured by Worksheets Library Team
Reviewed for educational accuracy and age-appropriateness
ID: #1336546
Show Answer Key & Explanations Step-by-step solution for: Evaluating Each Trigonometric Function worksheets
Let's solve each trigonometric function step by step and find the exact values. We'll use unit circle values, reference angles, periodicity, and trigonometric identities.

---

1) sin 330°



- 330° is in the fourth quadrant, where sine is negative.
- Reference angle: $ 360^\circ - 330^\circ = 30^\circ $
- $ \sin 330^\circ = -\sin 30^\circ = -\frac{1}{2} $

Answer: $-\frac{1}{2}$

---

2) cos 330°



- 330° is in the fourth quadrant, cosine is positive.
- Reference angle: $30^\circ$
- $ \cos 330^\circ = \cos 30^\circ = \frac{\sqrt{3}}{2} $

Answer: $\frac{\sqrt{3}}{2}$

---

3) tan 120°



- 120° is in the second quadrant, tangent is negative.
- Reference angle: $180^\circ - 120^\circ = 60^\circ$
- $ \tan 120^\circ = -\tan 60^\circ = -\sqrt{3} $

Answer: $-\sqrt{3}$

---

4) cos $\frac{7\pi}{4}$



- Convert to degrees: $ \frac{7\pi}{4} = 315^\circ $
- 315° is in the fourth quadrant, cosine is positive
- Reference angle: $360^\circ - 315^\circ = 45^\circ$
- $ \cos \frac{7\pi}{4} = \cos 45^\circ = \frac{\sqrt{2}}{2} $

Answer: $\frac{\sqrt{2}}{2}$

---

5) cot 225°



- 225° is in the third quadrant, cotangent is positive (since both sin and cos are negative)
- Reference angle: $225^\circ - 180^\circ = 45^\circ$
- $ \cot 225^\circ = \cot 45^\circ = 1 $

Answer: $1$

---

6) sin $\frac{5\pi}{3}$



- $ \frac{5\pi}{3} = 300^\circ $
- Third quadrant? No: 300° is in fourth quadrant, sine is negative
- Reference angle: $360^\circ - 300^\circ = 60^\circ$
- $ \sin \frac{5\pi}{3} = -\sin 60^\circ = -\frac{\sqrt{3}}{2} $

Answer: $-\frac{\sqrt{3}}{2}$

---

7) sin 150°



- 150° is in the second quadrant, sine is positive
- Reference angle: $180^\circ - 150^\circ = 30^\circ$
- $ \sin 150^\circ = \sin 30^\circ = \frac{1}{2} $

Answer: $\frac{1}{2}$

---

8) cos 480°



- 480° > 360° → subtract 360°: $480^\circ - 360^\circ = 120^\circ$
- So $ \cos 480^\circ = \cos 120^\circ $
- 120° is in second quadrant, cosine is negative
- Reference angle: $60^\circ$
- $ \cos 120^\circ = -\cos 60^\circ = -\frac{1}{2} $

Answer: $-\frac{1}{2}$

---

9) tan 225°



- 225° is in third quadrant, tangent is positive
- Reference angle: $225^\circ - 180^\circ = 45^\circ$
- $ \tan 225^\circ = \tan 45^\circ = 1 $

Answer: $1$

---

10) tan $\frac{9\pi}{4}$



- $ \frac{9\pi}{4} = \frac{9\pi}{4} - 2\pi = \frac{9\pi}{4} - \frac{8\pi}{4} = \frac{\pi}{4} $
- So $ \tan \frac{9\pi}{4} = \tan \frac{\pi}{4} = 1 $

Answer: $1$

---

11) cos $\frac{17\pi}{6}$



- Simplify: $ \frac{17\pi}{6} = 2\pi + \frac{5\pi}{6} $ → subtract $2\pi$: $ \frac{5\pi}{6} $
- $ \frac{5\pi}{6} = 150^\circ $
- Second quadrant, cosine is negative
- Reference angle: $30^\circ$
- $ \cos \frac{5\pi}{6} = -\cos 30^\circ = -\frac{\sqrt{3}}{2} $

Answer: $-\frac{\sqrt{3}}{2}$

---

12) sin $\frac{10\pi}{3}$



- $ \frac{10\pi}{3} = \frac{10\pi}{3} - 2\pi = \frac{10\pi}{3} - \frac{6\pi}{3} = \frac{4\pi}{3} $
- $ \frac{4\pi}{3} = 240^\circ $, third quadrant, sine is negative
- Reference angle: $60^\circ$
- $ \sin \frac{4\pi}{3} = -\sin 60^\circ = -\frac{\sqrt{3}}{2} $

Answer: $-\frac{\sqrt{3}}{2}$

---

13) cos 675°



- 675° > 360° → subtract 360°: $675 - 360 = 315^\circ$
- $ \cos 675^\circ = \cos 315^\circ $
- 315° is in fourth quadrant, cosine is positive
- Reference angle: $45^\circ$
- $ \cos 315^\circ = \cos 45^\circ = \frac{\sqrt{2}}{2} $

Answer: $\frac{\sqrt{2}}{2}$

---

14) tan $\frac{8\pi}{3}$



- $ \frac{8\pi}{3} = \frac{8\pi}{3} - 2\pi = \frac{8\pi}{3} - \frac{6\pi}{3} = \frac{2\pi}{3} $
- $ \frac{2\pi}{3} = 120^\circ $, second quadrant, tangent is negative
- Reference angle: $60^\circ$
- $ \tan \frac{2\pi}{3} = -\tan 60^\circ = -\sqrt{3} $

Answer: $-\sqrt{3}$

---

15) sin 225°



- 225° is in third quadrant, sine is negative
- Reference angle: $45^\circ$
- $ \sin 225^\circ = -\sin 45^\circ = -\frac{\sqrt{2}}{2} $

Answer: $-\frac{\sqrt{2}}{2}$

---

16) sin $(-\frac{5\pi}{4})$



- Use identity: $ \sin(-\theta) = -\sin(\theta) $
- So $ \sin\left(-\frac{5\pi}{4}\right) = -\sin\left(\frac{5\pi}{4}\right) $
- $ \frac{5\pi}{4} = 225^\circ $, third quadrant, sine is negative
- $ \sin\left(\frac{5\pi}{4}\right) = -\frac{\sqrt{2}}{2} $
- Therefore: $ -(-\frac{\sqrt{2}}{2}) = \frac{\sqrt{2}}{2} $

Answer: $\frac{\sqrt{2}}{2}$

---

17) cos $(-\frac{13\pi}{6})$



- Use identity: $ \cos(-\theta) = \cos(\theta) $
- So $ \cos\left(-\frac{13\pi}{6}\right) = \cos\left(\frac{13\pi}{6}\right) $
- $ \frac{13\pi}{6} = 2\pi + \frac{\pi}{6} $ → subtract $2\pi$: $ \frac{\pi}{6} $
- $ \cos\left(\frac{13\pi}{6}\right) = \cos\left(\frac{\pi}{6}\right) = \frac{\sqrt{3}}{2} $

Answer: $\frac{\sqrt{3}}{2}$

---

18) sin 390°



- $390^\circ - 360^\circ = 30^\circ$
- $ \sin 390^\circ = \sin 30^\circ = \frac{1}{2} $

Answer: $\frac{1}{2}$

---

Final Answers:



| Problem | Answer |
|--------|--------|
| 1) sin 330° | $-\frac{1}{2}$ |
| 2) cos 330° | $\frac{\sqrt{3}}{2}$ |
| 3) tan 120° | $-\sqrt{3}$ |
| 4) cos $\frac{7\pi}{4}$ | $\frac{\sqrt{2}}{2}$ |
| 5) cot 225° | $1$ |
| 6) sin $\frac{5\pi}{3}$ | $-\frac{\sqrt{3}}{2}$ |
| 7) sin 150° | $\frac{1}{2}$ |
| 8) cos 480° | $-\frac{1}{2}$ |
| 9) tan 225° | $1$ |
| 10) tan $\frac{9\pi}{4}$ | $1$ |
| 11) cos $\frac{17\pi}{6}$ | $-\frac{\sqrt{3}}{2}$ |
| 12) sin $\frac{10\pi}{3}$ | $-\frac{\sqrt{3}}{2}$ |
| 13) cos 675° | $\frac{\sqrt{2}}{2}$ |
| 14) tan $\frac{8\pi}{3}$ | $-\sqrt{3}$ |
| 15) sin 225° | $-\frac{\sqrt{2}}{2}$ |
| 16) sin $(-\frac{5\pi}{4})$ | $\frac{\sqrt{2}}{2}$ |
| 17) cos $(-\frac{13\pi}{6})$ | $\frac{\sqrt{3}}{2}$ |
| 18) sin 390° | $\frac{1}{2}$ |

Let me know if you'd like a printable version or explanation of any specific problem!
Parent Tip: Review the logic above to help your child master the concept of trig function worksheet.
Print Download

How to use

Click Print to open a print-ready version directly in your browser, or use Download to save the file to your device. The ⭐ Answer button generates an AI answer key instantly - useful for teachers who need a quick reference. Need a different version? Our AI Worksheet Generator lets you create a custom worksheet on any topic in seconds.

(view all trig function worksheet)

50+ Trigonometric Functions worksheets on Quizizz | Free & Printable
Graphs of Trigonometric Functions Worksheet | Algebra
PC 4 7 Worksheet | PDF | Sine | Geometric Measurement
Limit of Trigonometric Functions worksheet | Live Worksheets
Evaluating Each Trigonometric Function worksheets
Free Trigonometric Functions Worksheets, Printables
Solved UNIT 6 WORKSHEET 16 EVALUATING TRIG FUNCTIONS OF ANY ...
Inverse Trigonometric Functions Worksheets
Quiz & Worksheet - Inverse Trigonometric Function Problems | Study.com
Inverse Trig Worksheet (part 1)